Nat werken deel 1
Inkt is een van de belangrijkste media van elke tekenaar. In combinatie met een pen, verschillende penselen en een kommetje water, stelt het ons in staat om buitengewone brede waaier aan technieken en dragers te exploreren en een spectrum aan gemoedstoestanden en emoties te kanaliseren.
De eerste drempel die we moeten overwinnen is de overgang tussen de zgn. droge media zoals potlood, houtskool en stift naar natte media zoals inkt, bister, aquarel en verf.
Dit vraagt enige voorbereiding: een vlakke horizontale ondergrond, stevig waterbestendig papier, inkt in een open kommetje en een bakje met water.
Voor deze eerste introductie met een nieuw medium stel ik voor om een pen te gebruiken. Dit kan een metalen pen zijn of een rietpen uit de winkel, of een pluim, maar elke buisvormige materiaal schuin afgesneden kan gedopt in inkt een spoor nalaten.
De doelstellingen uit de eerste les met betrekking tot de zuivere lijnvoering zullen nu pas volledig tot uitdrukking komen. Inkt is een medium dat bloot geeft. Er is geen enkele beweging twijfel of een foutje die we kunnen verbergen.
De mogelijkheden van een pen zijn zeer breed. Verschillende parameters kunnen invloed hebben op je lijnvoering:
- De hoek tussen de pen en het blad
- De vorm en gebruik van het punt van de pen
- Hoeveelheid inkt op je pen en in je reservoir - hoe diep je pen wordt gedopt
- Snelheid van het tekenen
- Lichaamshouding
- Gemoedstoestand
Tekenen met inkt is vooral plezant. De lijn die we produceren kan ons ook verassen. Al deze parameters zijn interessant om te onderzoeken en om ermee te spelen. We kunnen ervan bewust zijn maar zijn niet het doel op zich.
Op dit youtube kanaal vind je verschillende modellen die jullie kunnen tekenen. Is dit net iets te vlezig voor u mag je gerust foto's plukken van Models society
Maar niets is zo goed als de directe waarneming: gebruik je vrienden, je familieleden of wie dan ook in je bubbel als model.
Heb je iemand gevonden probeer zeker enkele studies te maken van de handen.
Veel plezier met de eerste deel van mijn tutorial en tot maandag 23/11 bij een live tekenles
Deel 2
Nat in nat werken.
De mogelijkheden van inkt zijn bijzonder groot. Aangelegd met water kunnen we oneindig veel gradaties produceren.
Als we het blad nat maken met zuiver water en een druppel inkt op laten vallen, dan merk je snel dat er een hele universum schuilt in deze prachtige kleurstof.
Bij deze neem snel een stevig blad en maak het door en door nat met een sponsje zodat het een laagje water op het blad blijft zitten. Met de pen laat je enkele spatten vallen op het blad en kijk wat er gebeurt.
Probeer het blad te bewegen en de vlek te manipuleren met een propere penseel. Let op dat je op het blad alle grijswaarden behoudt van zuiver transparant (wit van het blad) tot volledig dekkend (zwart van de inkt).
Zuid Afrikaanse kunstenares Marlène Dumas heeft een belangrijk deel van haar oevre gewijd aan het beeldende onderzoek van deze eeuwenoude techniek.
Hoe passen we dit toe in de studies naar levend model?
In mijn demonstratie/tutorial toon ik hoe ik met het zuivere water een omtrek definieer van het model. Iets waar we op geoefend hebben met papier en schaar tijdens de LES 2.
Om het vlak beter te onderscheiden van het witte blad kunnen we een korreltje bister toevoegen zodat we de basisvorm beter kunnen zien.
Commentaires